Benieuwd naar mijn verhaal?
Neem contact op voor de mogelijkheden
Neem contact op voor de mogelijkheden
Van 2005 tot 2009 studeerde ik Plattelandsvernieuwing, richting Rentmeesterschap. De ambitie om boer te worden had ik niet, ondanks dat ik op het boerenbedrijf van mijn ouders opgroeide. Tijdens mijn studie kwam ik veel in aanraking met de agrarische wereld en bij bijna alles wat ik daar zag, dacht ik: ik zou het anders doen. Mijn afstudeerscriptie schreef ik op de boerderij van mijn ouders. De gesprekken met de buurman daar, en de werkzaamheden bij buurbedrijven, wekten steeds meer mijn interesse voor een boerenbedrijf. Maar hoe meer ik me verdiepte in de agrarische sector, hoe minder ik ervan begreep…
Inmiddels heb ik een aantal jaar een boerenbedrijf en mijn aanpak is duidelijk anders dan gangbaar is in de agrarische wereld. Mijn principe? Haal alles weg wat er bedacht is tussen gras en koe. Voor mij geen krachtvoer, kunstmest, antibiotica en chemische bestrijdingsmiddelen. Ik manage de koe en het gras zo, dat er een weelderige biodiverse boerderij ontstaat. Een onderneming waar ik en mijn gezin een goed inkomen uithalen. Een bedrijf waar nog speciale aandacht is voor weidevogels.
Toen kwam het omslagpunt. Ik wilde toch gaan boeren en blies het bedrijf van mijn ouders nieuw leven in. Mijn eigen moodboard over hoe ik een boerenbedrijf zag, sprak boekdelen. Alles stond in het teken van de natuur: natuurinclusief en ecologisch. Hoe meer mijn omgeving riep dat het niet zou lukken, hoe vasthoudender ik werd om mijn plan uit te voeren. Ik observeerde ecologische processen en ecosystemen, en wilde boeren zoals de natuur het bedoeld heeft. Biodiversiteit, geen mono-culturen, werken aan een gezonde bodem en leven met de seizoenen werden mijn speerpunten.
Mijn koeien grazen van maart tot en met december buiten. Twaalf uur per dag grazen ze op een kleine, afgezette kavel in een groep. Daarna gaan ze door naar het volgende stuk, precies zoals ze in de natuur zouden doen, en de veiligheid van de kudde inachtnemend. Het totale grasland is verdeeld in een mozaïek. Slechts eens in de zes weken komen ze op hetzelfde stuk land. Zo heeft het gras alle tijd om te groeien. Kruiden krijgen zo de tijd om te bloeien. De kalveren worden eens per jaar, in een periode van zes weken, geboren. (Dit in tegenstelling tot de hedendaagse veehouderijen, waar het hele jaar door kalfjes worden geboren) Kortom: boeren met de natuur!
Ik wil mensen inspireren. Ik wil mijn verhaal vertellen, over wat je kunt toepassen om met de natuur te boeren. Over het leiden van een boerenbedrijf op een ecologisch verantwoorde manier. Over biologische producten, weidevogels en biodiversiteit. Daarbij wil ik andere boeren aanmoedigen mijn voorbeeld te volgen. Wat betreft leefbaarheid zie ik zoveel kansen op het platteland.
Ik ben een bevlogen spreker die -dat zeggen ze- meeslepend kan vertellen. Bijvoorbeeld over hoe je ervoor kunt zorgen dat het platteland mooi blijft. Of over hoe je een trotse boer kunt zijn en dat je daarbij ook nog zorgt voor een beter milieu. Ik ben een boer die zelf de baas is. Zelf de touwtjes in handen heeft. Ik ben niet afhankelijk van toegeleverd voer en andere, onnodige en vaak chemische, input. Naast een enthousiast spreker ben ik ook coach, die de mindset van de boer wil veranderen. Ik coach en help andere boeren mijn voorbeeld te volgen: hoe je met een kleinschalig bedrijf, midden in de natuur, een goed inkomen verdient: een boerenbedrijf om trots op te zijn!
Op de hoogte blijven?