Sinds enkele jaren horen we in de landbouw opeens begrippen als Natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw, grondgebonden landbouw. Deze komen naast de inmiddels beter bekende vormen van landbouw als biologisch en biologisch dynamisch. En dan heb ik het nog niet eens over permacultuur, voedselbossen en agroforrestry. Kortom we zien door de begrippen de boer niet meer.
Vorige week mocht ik op de biobeurs in Zwolle een introductie geven over natuurinclusief vs biologisch boeren. Toen ik hier over aan het nadenken was kwam ik er achter dat ik bij beide mijn bedenkingen heb.
Biologisch is heel erg kort door de bocht gangbaar min kunstmest, en enkele aanvullende normen. Natuurinclusief zegt weer niks over de HOE je boert, het zegt alleen dat je ook iets met natuur doet. Want is een gangbare boer, die de koeien nooit buiten doet en veel krachtvoer voert. Maar op afstand wel een perceel kruidenrijk grasland heeft voor de weidevogels een Natuurinclusieve boer?
Om me heen merk ik dat de begrippen op verschillende manieren gebruikt worden, en dat is natuurlijk helemaal niet erg. Want ze zijn gewoon vrij te gebruiken door iedereen. Behalve Biologisch want daarvoor moet je aan de normen voldoen die SKAL daarvoor controleert. Het zorgt echter wel voor verwarring onder boeren maar ook onder burgers en consumenten.
Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met permacultuur, een ontwerp methodiek die de sterke punten uit de natuur als het ware kopieert in een systeem om voedsel te verbouwen. Permacultuur werd toen vooral gebruikt in groentetuinen. Al snel realiseerde ik me dat als ik natuurlijk wilde gaan boeren ik deze kennis nodig had om mijn boerderij als het ware te ontwerpen aan de hand van natuurlijke principes.
Bij Patrick Whitefield volgde ik een permaculture design course. Waar ik leerde hoe ik met biodiversiteit mijn bodem gezond kon houden, ook leerde ik hoe ik mijn bodem gezonder kon maken door het toevoegen van veel organisch materiaal. Maar ook leerde ik de natuur kopiëren, tot een systeem wat voor mij werkt.
Terugkomend bij al die begrippen over een natuurlijkere vorm van landbouw, als we toewillen op een landbouw die gebaseerd is op de natuur, waarom noemen we dit dan niet gewoon NATUURLANDBOUW? Natuurlandbouw is de landbouw vorm die het meest dicht bij de natuur staat, waar de boer letterlijk de vruchten plukt van zijn bedrijfsvoering, waar de rol van boer veranderd is een soort van boswachter, maar dan met een goed ondernemersinkomen. Natuurlandbouw is een vorm van landbouw waar ecologische principes gebruikt worden als management en ontwerp instrument, waar zonder extra input, blije en trotse boeren een gezond product leveren en daar een goed inkomen mee verdienen.
Doe jij mee met de beweging? Wil je ook met de natuur boeren? Bouwen aan een toekomstgericht bedrijf? Mail app of bel me dan vooral dan help ik jou bij het ontwerpen van jou ideale natuurlandbouw bedrijf!
Op de hoogte blijven?