Jaring Brunia, Raerd (FR):
'Natuurlijk én economisch boeren'
Zo natuurlijk én economisch mogelijk boeren, dat wil Jaring Brunia (28) uit Raerd. Hij kocht in 2012 zijn eerste vaarskalfjes en begon dit voorjaar met melken volgens het Pure Graze-principe.
Acht jaar geleden besloten de ouders van Jaring Brunia om het quotum te verkopen, aangezien er eerst geen opvolger leek te zijn. Zij gingen jongvee opfokken. Maar Jaring wilde tóch boer worden. Eerst ging hij een samenwerkingsverband aan met zijn buurman. „Toch wilde ik liever voor mezelf beginnen, en daar zag ik eigenlijk alleen kans voor in 2015.” In 2012 kocht hij 50 vaarskalfjes: Fleckvieh, Montbéliarde, Blaarkoppen en Fries-Hollandse. In 2013 kwamen er nog 40 kalfjes bij. De eerste lichting vaarzen heeft dit voorjaar afgekalfd. De oude melkstal heeft hij gestript en opnieuw opgebouwd en verder lopen de sterke, zelfredzame koeien zo lang mogelijk dag en nacht buiten. Alleen in de winter staat het vee
Arie van Wijk, Aduard (GR):
in de oude ligboxenstal.
Brunia wil zo natuurlijk mogelijk boeren, met een voorjaarskalvende veestapel en zo veel mogelijk gras efficiënt omzetten in melk. „Alles wat er tussen het gras en de koe in staat, laat ik weg. Ik gebruik geen maïs, granen, kunstmest en antibiotica. Zelfs de trekker zet ik zo min mogelijk in.” Hij voert alleen een beetje grasbrok als lokbrok in de melkstal, en pulp en natuurhooi.
„Ik probeer de natuur maximaal om te zetten in economisch rendement. Zo heb ik ook een hectare moerasgebied voor de weidevogels, dat levert ook weer geld op.”
De melk levert hij aan Farmel; Pure Graze gaat die melk verwerken tot specifieke grasmelk- zuivel. Dit jaar verdient hij vanwege alle aanloop- en overnamekosten en het leasen van melkquotum nog niet of nauwelijks. „Maar
ik heb mijn bedrijf nu wel ongeveer staan
zoals ik wil en ik kan zo over een paar jaar
een leuke boterham verdienen”, zegt hij. „De
koeien geven nu nog niet veel, 11,6 liter daags. Maar het zijn nog vaarsjes. En ik heb ook
geen voerkosten of mestuitrijkosten. En qua diergezondheid heb ik niets te klagen.”
De omvang van de veestapel zal afhangen van hoeveel koeien hij maximaal kan weiden op zijn 40 hectare land. Vooreerst mikt hij op 70 tot 75 koeien. Hij laat de hoorns erop en heeft ook op proef een paar kalfjes tien weken bij de koe gelaten. „Dat vind ik gewoon mooi. Maar het moet wel uitkunnen.”
Op de hoogte blijven?